Всички знаем за витамин D- колко е важен за костите, зъбите и имунитета и как слънчевите лъчи са важна част от набавянето му. Оказва се, че рецептори за този витамин има във всяка една клетка в организма! Няма орган, който да не е под влиянието на витамин D. Tой се образува при излагане на слънце, когато ултравиолетовите лъчи достигнат до кожата и реагират с една от формите на холестерола (7-дехидрохолестерол). В този процес се образува провитамин D3 (холекалциферол), което е неактивна форма на витамина. В черния дроб и бъбреците се извършва трансформирането му до усвоима за организма форма на витамин D. Ето защо, освен слънце, е важно черния дроб и бъбреците също да бъдат във форма, за да си набавим нужното количество витамин D, така необходим за поддържането на костното здраве.

При излагане на слънце има няколко фактора, които пречат за усвояването на витамин D: 
  • измиване със сапун на тялото 2 часа преди и 2 часа след излагането на слънце
  • високи дози кофеин
  • недостатъчно пиене на вода
  • хранене с трансмазнини (маргарин и др.)
  • прием на лекарства, понижаващи холестерола
  • прекомерно излагане на слънце
Нашите препоръки: 
Използвайте билкови продукти, подобряващи работата на черния дроб и бъбреците, което ще увеличи усвояването на витамини D и К в активния, слънчев сезон: програма “Подобряване усвояването на витамин D”
В края на лятото си направете изследване на витамин D, за да установите с какъв запас от него влизате в есенно- зимния сезон и ако е нужно, повишите го.
Безплатна консултация с Валентин Стоянов (Integrative Health Convention, College Of Practical Homeopathy London),
можа да направите на: +359 8 77141477