МЕНЮ
КОШНИЦА

Концепция

Точно време като сезон

При растежа си билките натрупват активни вещества, които са с лечебна сила. За да бъде съдържанието на лечебните съставки в максимална степен много е важно в какъв момент ще се извършва брането на растенията. Напр. Мария Требен казва, че най- лечебна е майската коприва. Точно нея ползваме веднага след брането й. Замислете се, има значение, дали ще се ползва пролетна коприва, пълна с енергия, живителна, или тази през септември, когато стеблата и листата вече почти нямат сок.


В точно време на деня 

Освен в правилния сезон, билките се берат и по определено време. Всички знаем за розовия цвят, който се бере в ранни зори, за да има максимално количество розово масло. Ние берем билките в точното за тях време, за да направим ефективни екстракти. Не бихте искали да приемате билка, която всъщност няма лечебни вещества, нали?

Правилните растения

Да, билките имат двойници. В повечето случаи двойниците просто не са лечебни, нямат нужните активни вещества. През лятото по поляните много често срещаме хора с букети в ръце, които са си мислят, че са набрали жълт кантарион. Да, прилича много на лечебния вид, но му е братовчед, който няма нужното действие. При брането на билки подхождаме с голямо внимание и всичко, което слагаме в кошниците е 100% точно каквото трябва.

Силни и здрави растения

За да помагат на хората в техните неразположения, растенията трябва да са силни и здрави. Само така те имат пълния потенциал да бъдат действащи. Билките, които берем са в пълната си сила. Ако растенията имат болести (мана, петна…), инсекти (въшки или др.) или паразитни растения по тях (увивни или др.) те си имат своя задача- да се справят с неприятелите. Тези растения не са пълноценни за човек. Само здравите и силни растения имат пълния потенциал да лекуват.

Точно време като метрология

Ако времето е дъждовно или има тъмни облаци, и всичко досега да е наред, билки не бива да се берат. Само билки брани по светло и ясно време, могат да разсеят „облачното“ време в тялото, проявило се като болежка. Моля, дори когато берете билки за вас, обръщайте внимание на това.

Правилното място

Голяма част от билките, които берем са от чистия Берковски балкан. Има много древни текстове, които казват, че билки, брани високо в планината имат по- силна енергия и са по- целебни. Ние виждаме потвърждение на това ежедневно, в обратната връзка от хората.

Молитва за благодарност 

Ние берем билките, но всъщност, вселената ни позволява да правим това. Затова, преди да започнем, ние изказваме нашата благодарност затова, че имаме възможността да направим всичко това.

И понеже всички в природата сме едно, ние всеки път носим по нещо за сърничките, мравките или птиците, с които се срещаме в балкана.

Правилна технология

Излишно е да казвам, че всичко това в момента се прави с настроение и усмивка. Ако не сте в настроение, моля, не берете билки, тогава е време за ползването им. 

И за да завършим целебния продукт, следва обработката на билките. За всяка от тях прилагаме отделна техника на работа, за да сме сигурни, че всичко, което природата е създала, ние ще го предадем нататък, със същата сила и чистота. 

За да запазим чистота, съдовете и опаковките, с които работим са само инокс и стъкло. За нас е недопустимо част от природата да стои в пластмасови бидони или бутилки, които са петролни деривати. Пак за да осигурим чиста формула, ние не използваме изкуствени добавки, консерванти, стабилизатори и др. Всичко в бутилката е естествена капка от природата.