media
Лимфната система се състои от сложна мрежа от лимфни съдове, лимфни възли, лимфни органи- далак и тимус и дифузна лимфоидна тъкан- сливици и мукозоасоциирана лимфоидна тъкан. Нейната функция е тясно свързана с дейността на кръвоносната, дихателната храносмилателната и имунната система.
Лимфната система извежда отпадните продукти от обмяната на веществата от тъканите и отстранява токсините, в това число вредни вещества и микроорганизми, които нанасят вреда на клетките и разболяват организма. Тя пренася мазнините, всмукани от червата, отвежда излишната течност от междуклетъчните пространства и я връща в кръвния поток. В лимфоидната тъкан се произвеждат лимфоцитите, които осъществяват защитата на организма срещу вируси, бактерии, гъбички и паразити. И така, лимфната система е отговорна за отстраняването на отпадните продукти, токсините и вредните микроорганизми от тъканите, в това число и мазнините. Въпреки своята изключителна важност, това е една от най-пренебрегваните системи в човешкия организъм.
Ако често страдате от простудни заболявания, синузит, болки в ушите, имате тъмни кръгове под очите и подути лимфни възли, подпухнали сте, задържате вода, имате целулит, уморявате се лесно, сковани сте, особено сутрин, кожата ви е суха и сърбяща, теглото ви се увеличава необяснимо, то най- вероятно се нуждаете от детокс на лимфната система.

Започнете, като избягвате преработените храни, които съдържат консерванти, пестициди и изкуствени съставки. Спрете да консумирате пакетирани, замразени храни, полуфабрикати, „fast foods”, колбаси, месо от животни, третирани с антибиотици и хормони. Заменете ги с пресни плодове и зеленчуци, зърнени храни, месо от животни, които не са промишлено отглеждани. Освободете се от алкохола, никотина и кофеина, тъй като тези вещества претоварват лимфната система.

Хидратирайте се! Лимфата, която циркулира в лимфната система съдържа множество вещества, в това число протеини, соли, глюкоза, липиди, бели кръвни клетки, но основно се състои от вода. Една от основните причини за лимфен застой е дехидратацията. За да е ефективен детоксът на лимфната система, приемайте достатъчно вода- поне по 30 мл на килограм телесно тегло. Избягвайте напитките с добавена захар, преработени плодови сокове, спортните напитки и алкохола, които затрудняват изхвърлянето на токсините, тъй като самите те съдържат вредни вещества. Намалете и приема на напитки, съдържащи кофеин, защото той предизвиква дехидратация.

Яжте в изобилие пресни плодове и зеленчуци, ако е възможно от органичен произход! Те съдържат ензими, които подпомагат изхвърлянето на токсините. Фибрите в тези храни са нужни за изчистване на храносмилателната система. Суровите плодове и зеленчуци имат високо водно съдържание, което стимулира  лимфния поток. Особено полезни за изчистване на лимфната система са червените плодове и зеленчуци: цвекло, репички, червени чушки, домати, червено зеле, нар, ябълки, диня, череши, ягоди, грозде, червени боровинки, шипки и т.н. Комбинирайте с листни зеленчуци и подправете с кайен, хрян и чесън, за да стимулирате имунитета!

Заменете пшеницата със зърнени култури, които не съдържат глутен (просо, елда, царевица, кафяв ориз, киноа и т.н.), тъй като той може да затрудни функционирането на лимфната система.

Суровите ядки и семена са източник на есенциални аминокиселини, които са необходими за тъканния растеж и възстановяване. Те, също така, са източник на качествени мазнини.

Лимфната система няма орган, който да задвижва лимфата. Движението ѝ се стимулира от съкращаването и отпускането на скелетната мускулатура и диафрагмата. Затова комбинирайте лимфния детокс с движение, дълбоко дишане и масажи.

Важно е да се знае:

 • Кръвта и лимфната течност играят решаваща роля за състоянието на клетката.

 • Лимфната система е мястото, където започват 90% от болест­ните процеси.

 • Лимфната система е изключително важна част от имунната система.

 • Лимфната система най- често се задръства от млечните продукти и рафинираните и сложни захари.

 • Когато храната е предимно киселино­образуваща, хормоните излизат от равнове­сие, храната ферментира и гние, вместо да бъде преработена правилно. Така се стига до образуването токсини, излишна слуз и до възпале­ния. Кръвта става токсична и лимфната сис­тема се задръства.

 • Най- добрия начин за прочистване и възстановяване на тя­лото от токсини и регенерирането на неговите клетки е чрез правилна диета и билки.

  Свързани продукти
  Коментари: 0

  Няма коментари

  Остави коментар

  Попълнете задължителните полета*