Различните щамове грипни вируси могат да предизвикат тежки поражения на периферната система. Корона вирусът също се оказа невротропен вирус, т.е. такъв, който влияе върху нервната система. Медици и учени установяват увеличаване на проблеми като плексит, радикулит и други неврологични заболявания, при хора, прекарали Ковид 19. Понякога усложненията от грипните вируси могат да предизвикат силна болка и трайни увреждания като обездвижване, особено при хора с хронични оплаквания, затова е нужно приложение на подходящи терапии, част от които са и билките.
 Храни, които се препоръчват при възпален нерв:

-         Зелени храни

-         Сурови ядки

-         Лимони

-         Грозде
 Храни, които окисляват организма и трябва да се ограничат:

-         Храни с глутен (допускат се печива приготвени с квас или лимец)

-         Захарни изделия

-         Млечни изделия (допускат се козe продукти)

Симптоми на възпален нерв:

-         Изтръпване, мравучкане на засегнатите области

-         Силни, пробождащи болки, често движещи се

-         Мускулна слабост

Какви билки могат да се използват при възпаление на периферни нерви, особено след прекаран Ковид 19?

Колкото по- рано се обърне внимание на оплакването, толкова по- голяма вероятност има да се избегнат инжекционни лекарства. Често се предписват единствено обезболяващи, т.е. чака се да отшуми само. Недолекуваните обаче симптоми обаче, най- често се превръщат в хронични. Опитът показва, че заедно с обезболяващите, са нужни силно противовъзпалителни билкови формули, които да действат отвътре навън. Такива са:
Бозойл- маслена комбинация от етерично масло от тамян (босвелия) и студено пресовани масла от кайсиеви ядки и черен кимион

Парахерб- билкови капсули с пелин, тулси, моминска вратига, мащерка, лайка, уснеа, карамфил, куркума, орех
Жълт кантарион (само ако не приемате лекарства)
Кардиохерб (гинко билоба, лайка, блатен тъжник, великденче, глог)
Заедно с тези продукти трябва да се приемат витамини от групата В, вода по 30мл/ кг телесно тегло, магнезий. Избягвайте да седите продължително време в седнало положение, тъй като по този начин се натоварват нервите по периферната нервна система.