Менопаузата е нормално физиологично състояние, което е свързано с постепенното намаляване на производството на женски полови хормони с напредване на възрастта. Диагностицира се след 12 последователни месеца на аменорея (липса на менструация). Възрастта, на която настъпва е различна и строго индивидуална, но в общия случай това става около 50-та година. За ранна менопауза говорим, когато тя настъпи преди 40 годишна възраст.

Нормално менопаузата не настъпва изведнъж. Преходът, т.нар. пременопауза, може да продължи 4 до 8 години. Започва се с промени в продължителността на месечните цикли (в началото скъсяване, след това постепенно удължаване и пропускане), докато се стигне до пълното спиране на менструацията.

Ранната менопауза може да настъпи и внезапно. Възможни причини за това са хирургична интервенция (отстраняване на яйчниците или матката), химиотерапия, метаболитни нарушения, автоимунни заболявания, генетични аномалии, наследствени фактори и т.н.

Хормоналните промени, съпътстващи менопаузата, са свързани с постепенното намаляване на нивата на прогестерона, последвани от намаляване нивата на естрогените (естрон, естрадиол, естриол), както и промяна в съотношението между тях. Настъпват отклонения във функцията на оста хипоталамус-хипофиза-яйчници, които се изразяват в увеличаване на нивото на фоликулостимулиращия хормон (FSH). Преходът към менопауза се съпътства и с промени в надбъбречните жлези, които включват повишаване на серумния кортизол и преходни повишения на дехидроепиандростерон сулфата, андростендиол и други надбъбречни андрогени.

Клиничните изяви на тези множество промени в женския организъм са разнообразни:

 • Вазомоторни симптоми- топли вълни, нощно изпотяване. Появяват се при около 75 % от жените, като продължителността на това страдание е индивидуална- от няколко месеца до години.
 • Маточно кървене- голяма част от жените претърпяват промени в менструалния цикъл, изразяващи се в по-обилно или по-продължително кървене, което може да доведе до анемия. • Вагинална сухота, парене, болка при сексуален контакт.
 • Уринарна инконтиненция, често повтарящи се инфекции на пикочните пътища- около 50 % от жените в пременопауза и менопауза имат тези симптоми. • Тревожност, раздразнителност, промени в настроението- според някои източници над 90 % от жените имат тези прояви. За щастие, много малка част развиват клинични симптоми на депресия.
 • Проблеми с паметта, трудна концентрация.
 • Окосмяване по лицето, покачване на теглото, изтъняване и отпускане на кожата, образуване на повече бръчки, сухота в очите и т.н.

Всички гореизброени симптоми са неприятни и влошават качеството на живот на жените в пременопауза и менопауза. Истинската опасност, обаче, е в повишаването на риска от развитие на:

 • Остеопороза- естрогенът потиска остеокластите (клетки, които разграждат костната тъкан). Намаляването на нивото му след настъпване на менопаузата водят до деминерализация и повишена чупливост на костите.
 • Сърдечно-съдови заболявания- хормоналните промени, свързани с менопаузата, могат да доведат до ускорено увеличаване на липопротеините с ниска плътност (т.нар. „лош холестерол”) през годините след менопаузата.
 • Диабет тип II- често срещан сред жените на средна възраст и разпространението му нараства.

Преходът към менопауза, както и рискът от развитие на усложнения, са специфични за всяка жена и подходът при избор на средства за облекчаване на симптомите трябва да бъде индивидуален.

Ето някои насоки за преодоляване на оплакванията, свързани с този период от живота:

 • Изключете от менюто си някои храни- млечните продукти, захарта и глутенът, често предизвикват възпаления и хормонален дисбаланс. Млечните продукти са основният виновник за хормоналния дисбаланс, тъй като съдържат множество хормони.
 • Включете в диетата си повече храни, богати на калций- морски риби (сардини, сьомга, скумрия), тофу, броколи, листни зеленчуци, портокали, сусам .
 • Осигурете си витамин D- основният източник на този витамин е синтезът в организма ни след излагане на слънце, а също и някои храни- мазни риби, някои гъби, тофу.
 • Магнезият има важна роля за здравето на костите и е важен за действието на множество ензими, имащи значение за метаболизма. Недостигът на този елемент се проявява с нарушаване на обмяната на калция, повишен риск от развитие на хипертензия, тромбоцитна агрегация, тромбоза и остеопороза. Богати на магнезий са морските риби, листните зеленчуци, тиквените семки, сусамът, бадемите, бобовите растения, авокадото.
 • Естрогенните билки (червена детелина, женско биле, бял равнец, невен, розмарин), са полезни при по-агресивни симптоми на менопаузата, особено след ХЗТ.
 • Фитотерапия- поради страничните ефекти на хормонозаместителната терапия, билките представляват огромен интерес при третирането на симптомите и усложненията, свързани с менопаузата. Направени са редица научни изследвания, които потвърждават, че чрез различните си механизми на действие някои лечебни растения помагат за облекчаване на страданията на жените в менопауза. Такива са:

Бял равнец- наричан е „женската билка”, защото от векове се използва в народната медицина за облекчаване на хормонални и репродуктивни проблеми при жените. Лечителят Петър Димков го прилага при менопауза в комбинация с жълт кантарион, широколист живовляк, исландски лишей и други билки.

Жълт кантарион- активира бензодиазепиновите рецептори, като спомага за преодоляване на тревожността, безпокойството и депресията.

Градински чай (салвия)- активните компоненти се свързват с GABA и бензодиазепиновите рецептори в мозъка, действат срещу изпотяването и имат естрогеноподобно действие.

Маточина- ароматът й успокоява нервната система.

Лавандула- отдавна се използва в ароматерапията за постигане на релаксация, преодоляване на тревожността и поддържане на здравословен сън. В допълнение, лавандулата може да помогне за намаляване на симптомите на менопаузата, като горещи вълни, главоболие и сърцебиене.

Черен кимион- спомага за редуциране на телесните мазнини и е подходящ за приложение при метаболитен синдром вследствие на менопаузата.

Сминдух- инхибира прекомерната активност на тестостерона, има положителен ефект върху костната структура.

Резене- забавя прекомерното производство на тестостерон.

Гинко билоба- проявява антиоксидантно и съдоразширяващо действие.

Анасон, женшен и сладък корен- имат естрогеноподобен ефект.

Важно е да се знае:

• Значението на здравословната, богата на хранителни вещества диета, която включва повишена консумация на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни риба и ядки е голямо за постигането на качествен живот след менопаузата.

• Последните научни данни показват, че употребата на хранителни добавки, съдържащи витамини и минерали не може да намали риска от различни хронични заболявания при повечето здрави индивиди, така че жените на средна възраст трябва да ограничат употребата на добавки и вместо това да се опитат да подобрят диетата си.

• Менопаузата е период, в който тъканите в тялото се приспособяват към замяната на естридиола с естрон.

• Горещите вълни произлизат от центъра за контрол на температурата в тялото- хипоталамуса.

• Поддържане на нормалното функциониране на надбъбречните жлези и бъбреците е от ключово значение при менопауза.

• Промяна начина на живот и хранене преди менопаузата е от жизнено важно значение за организма.

Билкови програми на Хербалкан, подходящи при менопауза:

I етап:  - Парабаланс, Парахерб, Бяло еньовче, Чай детокс.

II етап - Адренал баланс, Астрахерб, Детокс 3 корена и Ерахерб.

В зависимост от индивидуалните нужди на жената, може да препоръчаме специфична (индивидуална) билкова програма за справяне със симптомите на менопаузата.

1. NAMS The North American Menopause Society „Препоръки за клинични грижи”

http://www.menopause.org/publications/clinical-care-recommendations/chapter-1-menopause

2.  US National Library of Medicine „Прогестерон и овулация през етапите на прехода към менопауза”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2783957/

3. US National Library of Medicine „Фитотерапия като алтернатива на хормонозаместителната терапия”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21196369

4. US National Library of Medicine „Преглед на ефективни билкови лекарства за контролиране на симптомите на менопаузата”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5783135/

5. Research News „Фитотерапия за оплаквания при менопауза”

https://pdfs.semanticscholar.org/5307/de102485468829eaee16c3222c0739fbd631.pdf

6. US National Library of Medicine „Полезната роля на хидро-алкохолния екстракт от семена на Trigonella foenum graecum (сминдух) върху костната структура и силата при менопауза-индуцирана остеопения”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6308761/

7. US National Library of Medicine „Използването на алтернативни методи за намаляване на оплакванията при менопауза в Турция”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202636/

8. US National Library of Medicine „Изследване на химическия състав и показанията на хидрозолни безалкохолни напитки (ароматни води), използвани в персийската народна медицина за хормонални и репродуктивни състояния на жените”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871293/

9. Medical News Today „Етерични масла и менопауза: Могат ли да помогнат?”

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317918.php