Черният дроб е орган с множество функции. В него се синтезират протеини, произвежда се жлъчката, която е необходима за разграждането на мазнините, обезвреждат се отпадните продукти от метаболитните процеси в организма, както и лекарствата и вредните субстанции, които са попаднали в тялото. Здравият черен дроб изчиства себе си, както и целия организъм, по естествен начин. Но постоянният сблъсък с вредните вещества от околната среда, може да повлияе негативно функцията му. Организмът на съвременния човек е бомбардиран от токсини- вредни мазнини, консерванти, овкусители, подсладители и други химични вещества, приети с храните, козметиката, перилните препарати, замърсения въздух и т.н. Всичко това води до натрупване на непреработени токсини в организма и възникване на възпалителни процеси. След казаното до тук изглежда логично, да се погрижим за здравето на този жизнено важен орган. Обикновено увреденият черен дроб се асоциира със заболявания като хепатит, цироза и т.н. Но има някои ранни признаци, които показват, че е време за промяна:

 • Постоянен глад за сладко
 • Умора
 • Запек, газове, подуване
 • Алергии
 • Сърбежи по кожата, нездрав вид на кожата
 • Болки в ставите
 • Наднормено тегло, трудно сваляне на килограми
 • Лош дъх, неприятна телесна миризма
 • Тревожност, чести промени в настроението и т.н.

Всички органи и системи в човешкото тяло са свързани. Състоянието на черния дроб влияе върху функционирането на целия организъм. Все по-често срещана е т.нар. неалкохолна стеатозна болест на черния дроб, рискови фактори за развитието, на която са дислипидемията (високо ниво на триглицеридите), затлъстяването и метаболитния синдром. Все повече научни изследвания доказват връзката на това заболяване с други: диабет тип II, сърдечно-съдови заболявания, хронични бъбречни заболявания, хипотиреоидизъм, синдром на поликистозните яйчници и други хормонални дисбаланси, псориазис, колоректален карцином, сънна апнея. За да се чувства черният ни дроб добре, е необходимо да направим някои промени в начина си на живот и храненето, които да се противопоставят на вредните въздействия чрез намаляване на възпалението, подпомагане на пътищата на детоксикация и облекчаване на цялостния токсичен товар. Ето няколко прости, безопасни и ефективни начини да помогнете на черния дроб да върши работата си по-добре, както и да подобрите цялостното си здравословно състояние:

 • Избягвайте алкохола, напитките с добавена захар, преработени плодови сокове, спортните напитки!
 • Намалете драстично консумацията на захар, бяло брашно и нишесте. Не бива да се прекалява дори с пълнозърнестите брашна. Излишната захар и нишесте създават сериозни проблеми, включително високи триглицериди, ниски HDL ("добър" холестерол) и високи LDL (т.нар. „лош” холестерол).
 • Набавете си достатъчно количество полезни мазнини- консумирайте кокосово масло, авокадо, ядки, морски риби (риба тон, скумрия), ленено масло, зехтин.
 • Редовно консумирайте кръстоцветни зеленчуци - броколи, карфиол и брюкселско зеле, както и листни зеленчуци като кейл, ряпа, зеле, рукола и кресон. Чесънът и лукът са невероятни храни, богати на сяра и селен, които спомагат за детоксикацията на тялото.
 • Движете се- намаляването на теглото, ще подобри състоянието на черния Ви дроб, както и общото здраве.
 • Обърнете се към природата- тя ни е дала редица лечебни растения със силен антиоксидантен ефект, които оказват (хепато) протективен ефект по отношение на черния дроб и другите органи и системи на човешкия организъм. Най-общо действието на активните субстанции на тези растения се свежда до неутрализиране на свободните радикали, които се произвеждат в човешкия организъм като страничен продукт на нормалните биохимични реакции и повишено излагане на вредни въздействия. Такива са:

Бял трън- основната му активна съставка, силимарин, има способността да изчиства свободните радикали, установено е, че повишава производството на глутатион (един от основните антиоксиданти) в хепатоцитите.

Глухарче- съдържа тараксинова, кафеена, хлорогенна, цикориева киселина, флавоноиди, фитостероли, фруктоолигозахариди и т.н. Действа благоприятно на чернодробната функция, подпомага поддържането на потока на жлъчката и подобрява храносмилането.

Куркума- доказано е, че куркумата намалява ключовите провъзпалителни молекули, които допринасят за започването, развитието или влошаването на болестите. Това може да помогне за намаляване на риска от чернодробно заболяване.

Котешката стъпка- съдържа тритерпени, сапонини, флавоноиди, фенолкарбоксилни киселини (канелена, кумаринова и др.), танини, етерични масла. Билката притежава антитуморно, антиокисдантно, противовъзпалително, антимикробно, хепатопротективно действие.

Гинко билоба- съдържа билоболиди, гинколиди, флавонови гликозиди на кемпферола и кверцетина, флавони, стероли, алкалоиди и т.н. Множество изследвания на фармакологичните му свойства доказват неговия мощен антиоксидантен ефект.

Ментата- съдържа етерично масло, чиято основна съставка е ментолът, присъстват също и танини, флавоноиди, тритерпени, кафеена, хлорогенова киселина и др. Притежава противовъзпалително, антиоксидантно, хепатопротективно действие.

Артишок- листата на артишок са показали в исторически план, че имат лечебни свойства, по-специално за здравето и функцията на черния дроб. Научни изследвания са доказали антиоксидантно, хепатопротективно, жлъчегонно и понижаващо триглицеридите действие.

Дива ябълка- основните биоактивни компоненти в цветовете от дива ябълка са флавоноидите. Много проучвания доказват, че тези субстанции притежават антиоксидантен ефект, очистващ капацитет по отношение на свободните радикали, имат кардио- и хепатопротективно, противовъзпалително и противораково действие.

Важно е да се знае:

 • Още преди 2000 години бащата на медицината Хипократ е казал, че всички болести започват от червата. В тях се намира цяла екосистема, т.нар. „микробиом”- полезни бактерии, които са отговорни да функционира правилно нашият организъм. Не може да има здрав черен дроб без здрави черва. Ето защо, от съществено значение е изчистването на храносмилателния тракт от патогените. В това отношение изключително ефективна е Антипаразитната програма.
 • Прием на чесън и левурда или екстракти от тях, ще спомогнат чернодробните ензими да спомогнат за прочистването на черния дроб. Също така много полезни са червено цвекло, ябълки, куркума, лимони, студено пресовано масло от орехи и коноп, моркови, авокадо, зеленолистни зеленчуци.
 • Храненето трябва да е разнообразно с плодове (черни и червени боровинки) и зеленчуци богати на фибри, ядки, накиснати във вода около 12 часа, семена и пълнозърнести храни. Без алкохол, млечни продукти, месо, захарни изделия и хляб.
 • Преди да започнем прочистване на черния дроб и жлъчката, добре е да се направи ехография, за да се види дали има камъни в жлъчката, тъй като при наличие на такива е твърде възможно да започнат да излизат и да запушат жлъчните пътища.
 • Храни с високо съдържание на фосфолипиди по време на прочистването (ленено семе, конопено семе, както и техните масла), могат да допринасят за поддържане клетките на черния дроб и неговото естествено самопочистване.
 • Глициризиновата киселина в комбинация с фосфолипиди имат противовъзпалително, антифибротично и антиоксидантно действие на черния дроб.
 • Купферови клетки на черния дроб смилат бактерии, вируси и други патогени, проникнали в кръвта от храносмилателния тракт.
 • Черният дроб има добавъчна активност към жлезите с вътрешна секреция: хипоталамус, хипофизна жлеза, епифиза, щитовидната жлеза, паращитовидни жлези, надбъбречни жлези.
 • Когато черния дроб е възпален и функциите му са нарушени, може да предизвика ниско самочувствие и гняв.
 • Ацидозата, алкохолът, токсичните химикали, лекарствата и т. н. са извънредно вредни за черния дроб.

Билкови програми на Хербалкан, подходящи за прочистване на черния дроб и жлъчката:

I етап:   Антипаразитна програма - Парабаланс, Парахерб, Бяло еньовче, Чай детокс.

II етап:  Черен дроб  - Детоксон, Адренал баланс, Широколистен живовляк, Лайфхерб, Гроздов екстракт.

1.John Hopkins Medicine „Детоксикация на черния дроб: факти срещу неистини”

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction

2. John Hopkins Medicine „5 начина да бъдете добри към черния си дроб”

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-ways-to-be-kind-to-your-liver

3. US National Library of Medicine „Силимарин: вариант за лечение на неалкохолна стеатозна болест на черния дроб”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5743515/

4. Research Gate „ Сравнителен анализ на екстракти от някои лечебри растения, използвани в традиционната медицина в България” https://www.researchgate.net/publication/328957559_Sravnitelen_analiz_na_ekstrakti_ot_nakoi_lecebni_rastenia_izpolzvani_v_tradicionnata_medicina_v_Blgaria_Comparative_analysis_of_extracts_from_some_medicinal_plants_used_in_traditional_Bulgarian_medici

5. US National Library of Medicine  „Потенциални терапевтични ползи от билките и добавките при пациенти с неалкохолна стеатозна болест на черния дроб”

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165515/

6. Healthline „Изчистване на черния дроб: отделяне на фактите от неистините”

https://www.healthline.com/health/digestive-health/liver-cleanse

7. US National Library of Medicine „Фармакологични изследвания на екстракт от листа от артишок и техните ползи за здравето”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26310198

8. Multidisciplinary Digital Publishing Institute „Силимарин / силибинин и хронична чернодробна болест: многогодишен брак”

https://www.mdpi.com/1420-3049/22/2/191

9.Molecular Nutrition „Мултитаргетинг куркума, златната подправка: от кухнята до клиниката”

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201100741

10. MBG „Имате ли нужда от очистване на черния дроб? Ето 5 начина за естествен детокс”

https://www.mindbodygreen.com/articles/cleanse-your-liver-naturally

11. Д-р Марк Хайман „Стеатозният черен дроб е по-опасен, отколкото мислите. Ето как да го излекувате”

https://drhyman.com/blog/2016/05/05/fatty-liver-is-more-dangerous-than-you-might-realize-heres-how-to-heal-it/

12. Healthline „Направете си горчивка, за да балансирате черния дроб”

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/bitters-recipe-liver-detox