Ползите за здравето от лъвската грива

Лъвската грива ( Hericium erinaceus ) е вид лечебна гъба. Дълго използвана в традиционната китайска медицина, лъвската грива е широко достъпна под формата на хранителни добавки. Научните изследвания показват, че лъвската грива съдържа редица активни вещества, включително антиоксиданти и бета-глюкан. 
Ползи за здравето

Привържениците твърдят, че лъвската грива може да помогне при различни здравословни проблеми, включително:

  • Болест на Алцхаймер
  • Безпокойство
  • Депресия
  • Висок холестерол
  • Възпаление
  • болестта на Паркинсон
  • Язви

Освен това се казва, че лъвската грива укрепва имунната система, стимулира храносмилането и предпазва от рак.

Мозъчна функция

Лъвската грива може да бъде от полза за възрастни хора с леко когнитивно увреждане, според малко проучване, публикувано в Phytotherapy Research през 2009 г. За проучването изследователите възлагат 30 възрастни възрастни с леко когнитивно увреждане да приемат екстракт от лъвска грива или плацебо всеки ден в продължение на 16 седмици . В когнитивните тестове, дадени на осма, 12 и 16 седмица от проучването, членовете на групата на лъвската грива показват значително по-големи подобрения в сравнение с членовете на плацебо групата.

В по-скорошно проучване (публикувано в Biomedical Research през 2011 г.) учените изследват ефектите на лъвската грива върху мозъчната функция при мишки. Резултатите разкриха, че лъвската грива е помогнала да се предпази от проблеми с паметта, причинени от натрупването на амилоид бета (вещество, което образува мозъчните плаки, свързани с болестта на Алцхаймер). Проучванията също така показват възможен неврозащитен ефект срещу исхемичен инсулт.

Депресия

Лъвската грива може да помогне за облекчаване на депресията и тревожността, предполага малко проучване, публикувано в Biomedical Research през 2010 г. За изследването 30 жени в менопауза консумираха бисквитки, съдържащи или лъвска грива, или плацебо всеки ден в продължение на четири седмици. Анализирайки резултатите от проучването, изследователите отбелязват, че членовете на групата на лъвската грива са по-малко раздразнителни и тревожни и имат по-малко затруднения с концентрацията, отколкото членовете на групата на плацебо.

Рак

Предварителните изследвания показват, че лъвската грива показва обещание за защита срещу рак. Например, в проучване от 2011 г., публикувано в Food & Function , тестове върху човешки клетки разкриват, че лъвската грива може да помогне за избиването на клетките на левкемия.

В допълнение, проучване от 2011 г., публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, установи, че екстрактът от лъвска грива спомага за намаляване размера на раковите тумори на дебелото черво при мишки. Резултатите от проучването показват, че лъвската грива може да помогне за борба с рака на дебелото черво, отчасти чрез увеличаване на активността в определени клетки, участващи в имунния отговор. Друго проучване установи, че екстрактът може да помогне за намаляване на разпространението на раковите клетки на дебелото черво в белите дробове. Въпреки това е твърде рано да се каже дали лъвската грива може да помогне за предотвратяване или намаляване на рака при хората.

Възможни странични ефекти

Малко се знае за безопасността при продължителна употреба и страничните ефекти на добавките от лъвска грива. 5  Въпреки това има известна загриженост, че лъвската грива може да влоши симптомите при хора с алергии и астма. Ето защо е важно да се консултирате с вашия лекар преди да използвате лъвска грива или друга добавка, ако имате анамнеза за алергии и / или астма или някакво друго медицинско състояние.