Болките в гърлото са често срещан проблем през зимата. Влажното време, студ, мъгла и запрашеност са дразнители, провокиращи дискомфорт, който, ако не се стопира, може да се развие и доведе до възпалено гърло, суха или влажна кашлица, дори до проблеми с бронхите.
Основният симптом, показващ, че нещо се случва е болка и дразнене в гърлото, особено при преглъщане. Възпаленото гърло възниква като част от имунния отговор на организма Ви към неблагоприятни фактори. Вашият естествен имунен отговор води до възпаление и подуване на лигавиците в гърлото.
За щастие има няколко естествени средства за защита, които могат да осигурят облекчение.
Това са 5 средства за лечение на възпалено гърло с напълно естествени средства.

Билков чай
Билковите отвари са отлично средство при болно гърло. Освен с лечебното си действие, чрез тях се приемат и течности, които са изключително важни при всяко неразположение на организма. Подходящи са билки, които имат антисептично действие- лайка, мурсалски чай, салвия, като и свеж корен от джинджифил. Приемайте чая приятно топъл, никога опасно горещ.

Билков спрей
Спрейовете с естествени съставки са чудесен начин да противодействате на първите симптоми или да облекчите вече възпаленото гърло в движение. Такъв спрей е Ехинасал+, който съдържа топ билките за болно гърло- ехинацея, лайка, салвия, невен, върбинка, природния антибиотик Уснея и прополис. С няколко впръсквания на ден, си спеставяте усложненията и липсата на глас.


Топла вана с морска сол
Морската сол е отдавна позната като средство, с което може да върнете комфорта в дихателната система. Тя е богата на микроелементи и при приготвянето на топла вана, а дори и само вана на краката, започва процес на изравняване на солите във водата и тялото. Това подобрява обмяната на веществата и действа освежаващо на организма.

Точков масаж Су Джок
Едва ли има вече някой, който да се съмнява в това, че по ръцете и краката има точки, които съответстват на органи и части от тялото. Според системата Су Джок, горната фаланга на палеца е главата ни, а точно под нея, надолу по пръста е и гърлото. Приложения масаж в тази точка, ще донесе облекчение, не изисква особени познания и може да се прилага навсякъде.
Гаргара със сода бикарбонат
Содата е отдавна използвана от бабите ни за успокояване на болките в гърлото. Разтворът от 1 ч.ч. топла вода и 1 ч.л. сода бикарбонат има антибактериално действие и върши чудеса при раздразнено гърло. Същия ефект може да има и обтриването на гърлото с показалец потопен в сода бикарбонат.
 • Публикувано от : Herbalkan.com
 • Jan 12, 2018
 • Категория: Полезно
 • Коментари: 0
 • Коментари: 0

  Няма коментари

  Остави коментар

  Попълнете задължителните полета*