Пролетта е начало. Време за възраждане, на внезапен растеж и събуждане на жизнени процеси след зимната летаргия. Това е сезонът, в който най- често се активират алергичните реакции. Алергията е състояние, в което имунната система се задейства без реална заплаха за организма. Тя проявява остра реакция към конкретен причинител в околната среда- полен, прах или храни, които предизвикват различни симптоми- сърбеж, храносмилателни проблеми, течащ нос, кихане, задушено дишане, подпухване.

Според китайската медицина, пролетта е свързана с елемента дърво, който управлява меридиана на черния дроб и жлъчката. Продукти, които действат в подкрепа на черния дроб са подходящи при алергии.  „Детоксон“ е комбинация от 5 билки (бял трън, корен глухарче, жълт кантарион, мента и цвят дива ябълка), които имат синергично действие помежду си и имат детокс ефект като подобряват метаболизма в черния дроб.

Точно като в природата, с настъпване на пролетта, жизнените сокове са надигат и тъй като каналът на жлъчката минава през раменете и врата са възможни оплаквания като напрежение във врата и раменете. Много хора дори не подозират за връзката между тези оплаквания и черния дроб/ жлъчка. Звучи странно, но пролетния детокс може да облекчи симптомите на тези оплаквания. Всеки сезон е свързан с определен климат. Климатът на пролетта е вятъра. Ако елементът дърво е пострадал от прекомерно силен вятър, симптомите са алергични реакции, проблеми с кожата и синусите, раздразнени и сълзящи очи.

Според йога, енергийните центрове, които са свързани с алергиите са кореновата чакра, чакрите на слънчевия сплит и гърлото. Всички чайове, съдържащи билки за тези чакри, ще бъдат в помощ при алергии.  Емоциите при тези състояния са самота, изолация, отбранителност. Алергиите и неравновесието в черния дроб/ жлъчка са свързани с неспособността за поставяне на граници. Тези емоции са вина и ниска самооценка при недостатъчна функция, гняв и фрустация при свръхактивна функция.

Храненето по време на алергии следва да е свързано с ограничаване на алергенни храни- яйца, млечни продукти, зърнение храни, съдържащи глутен, ядки, също така и кофеин. Свежите и сезонни плодове и зеленчуци са източник на храносмилателни ензими, които спомагат за асимилирането на белтъчините, които ако не са усвоени, задействат алергични реакции.

Освен с храни и чайове, тялото може да бъде подкрепено и с билки, под формата на тинктури, които имат противоалергично действие. Котешката стъпка е билката, която съдържа значително количество от флавоноида кверцетин. Той проявява дълъг списък от анти действия- антихистаминово, антивирусно, антиастматично, антиоксидантно са само част от тях. Можете да си осигурите в голяма степен помощта на кверцетин като започнете прием на тинктура Котешка стъпка две седмици преди периода, в който започват масовите цъфтежи. Ако вече имате симптомите на алергия, тинктурата ще облекчи състоянието. Съществуват продукти, съдържащи само кверцетин, но комплексът от активни вещества в Котешката стъпка действат подкрепящо и засилват действието си. Това е причината, количествата кверцетин от тинктурата да е по- добрия вариант, в сравнение с по- големите дози, но самостоятелно приети в изолиран вид.

Успоредно с продукта за детокс на черния дроб „Детоксон“ и тинктура Котешка стъпка, по време на алергии може да се използват и утвърждения. При алергични реакции те са свързани с изразяване на мир с всичко във вътрешния и околния свят, приветстване на нови идеи и ясно поставяне на граници, които са ни от най- голяма полза.

Коментари: 0

Няма коментари

Остави коментар

Попълнете задължителните полета*