Щитовидната жлеза се намира в основата на шията и има формата на пеперуда. Тя е част от сложна система от жлези с вътрешна секреция, наречена ендокринна система. Ендокринните жлези отделят вещества, наречени хормони. Те пътуват с кръвния поток към тъканите и органите, доставяйки им съобщения какво да правят и кога да го направят. Щитовидната жлеза произвежда тироксин Т4 и трийодтиронин Т3. Те регулират метаболизма, апетита, перисталтиката, абсобрцията на хранителните вещества, сърдечния ритъм, дишането, телесната температура, имат съществена роля в развитието на мозъка по време на феталното и първите години на постнаталното развитие, имат роля за поддържане на нормална сексуална функция, за мисловната дейност, съня, менструалния цикъл. Всички ендокринни жлези действат взаимосвързано. Поради съществената им роля за организма дори малки отклонения във функцията на някоя от тях могат да причинят съществени смущения в дейността на другите жлези и съответно в дейността на различни органи и системи. Производството и секрецията на тироксин и трийодтиронин се регулира от хипоталамуса, който отделя TRH (тиреотропен освобождаващ хормон). ТRH стимулира продукция и отделяне на TSH (тиреотропен хормон) от хипофизата, който от своя страна влияе върху дейността на щитовидната жлеза. Концентрацията на Т3 и Т4 има значение за синтезата на TRH. Няколко различни заболявания могат да възникнат, когато щитовидната жлеза произвежда твърде много (хипертиреоидизъм) или твърде малко хормони (хипотиреоидизъм). Най-честата причина за хипотиреоидизъм е болестта на Хашимото – хроничен лимфоцитен тиреоидит. Тя е типичен пример за орган специфично автоимунно заболяване. Засяга в по-голяма степен жените, като съотношението жени/мъже е 18:1. Пикът на заболяването е след навършване на 30 годишна възраст.

Симптомите са от страна на всички органи и системи:

 • Кожа: суха, бледа кожа, непоносимост към студ. Лицето е подуто и езикът е удебелен. Пациентите се оплакват от загуба на коса и ноктите са чупливи.
 • Сърдечно-съдова система: най-често срещаната находка е брадикардия.
 • Опорно-двигателен апарат: мускулна слабост, мускулни болки, скованост, болки в ставите, синдром на карпалния тунел.
 • Нервна система: сънливост, депресия, тревожност и психомоторно забавяне. Пациентите могат също да се оплакват от увреждане на паметта.
 • Храносмилателна система: запек, диспепсия, намалена киселинност в стомаха, гастроезофагиален рефлукс, нарушена абсорбция на хранителните вещества.
 • Ендокринна система: промени в нивото на половите хормони, което може да доведе до нарушения в месечния цикъл (менорагия, олигоменорея и др.). При мъжете е понижено нивото на тестостерона.
 • Други находки: често се наблюдава повишено ниво на LDL. В някои случаи има уголемяване на жлезата, което се проявява с т.нар. „гуша”.Хипертиреоидизъм се развива при наличие на възли в щитовидната жлеза, възпаления, следродов тиреоидит и т.н., но най-честата причина е болестта на Грейвс (Базедова болест). Тя също е автоимунно заболяване. Засяга десет пъти повече жени, отколкото мъже, най-вече на възраст между 40 и 60 години. Характерни симптоми за заболяването са екзофталм (при 20 – 25% от пациентите) и гуша.

Наблюдават се също прояви от страна на:

 • Кожа: тънка, топла и влажна.
 • Сърдечно-съдова система: наблюдават се тахикардия, екстрасистоли. Кръвното налягане е повишено.
 • Опорно-двигателен апарат: мускулна слабост, лесна уморяемост, треперене на ръцете.
 • Нервна система: свръхвъзбудимост, раздразнителност, тревожност, проблеми с концентрацията, лабилност в настроенията.
 • Храносмилателна система: ускорена перисталтика, редки, кашести изпражнения.
 • Ендокринна система: промени в нивото на половите хормони, което може да доведе до нарушения в месечния цикъл (олиго- и аменорея, ановулаторни цикли, снижен фертилитет и др.).
 • Други находки: поради ускоряване на метаболизма, се наблюдава повишена енергопродукция, което се изразява в чувствителност към високи температури. Пациентите чувствително отслабват.Много са причините за отключване на автоимунните заболявания на щитовидната жлеза.

Освен генетичната предразположеност, решаващо значение имат факторите от околната среда:

 • Тютюнопушене- цигареният дим съдържа цианид, който се метаболизира до тиоцианат и може да повлияе на концентрацията на йод в щитовидната жлеза.
 • Инфекции- съществуват научни доказателства за ролята на инфекциите в развитието на тези патологии. Не само патогенни, но и непатогенни микроорганизми индуцират про-възпалителни или регулаторни имунни отговори в организма.
 • Стрес- предполага се, че отговорен в случая е кортизолът. Първоначално той предизвиква имуносупресия, а впоследствие- имунна хиперактивност, водеща до развитие на автоимунните заболявания.
 • Радиация- най-често тя води до хипофункция, дължаща се на директно разрушаване на жлезата, но стимулацията на тироидните автоантитела може да бъде друг механизъм за хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм.
 • Някои медикаменти- приемът на IFN-α, IL-2, литий, амиодарон, антиретровирусна терапия се асоциира с тироидна дисфункция.
 • Токсините от околната среда- много замърсители от околната среда са показали, че са токсични за клетките на щитовидната жлеза и предизвикват появата на автоимунни заболявания. Бисфенол А, например, който широко се използва при производството на пластмасови изделия, се свързва с TSH рецепторите и по този начин действа като антагонист на Т3.
 • Храната, която консумираме- все повече са научните изследвания, които доказват връзката между консумацията на глутен и автоимунните заболявания на щитовидната жлеза. Консумацията на захар, млечни продукти и глутен често предизвикват възпаления и хормонален дисбаланс. Млечните продукти са основният виновник за хормоналния дисбаланс, тъй като съдържат множество хормони.

С промяна на начина си на хранене може значително да подобрите състоянието на щитовидната жлеза и организма, като цяло:

 • Започнете, като избягвате преработените храни, които съдържат консерванти, пестициди и изкуствени съставки. Спрете да консумирате пакетирани, замразени храни, полуфабрикати, „fast foods”, колбаси, месо от животни, третирани с антибиотици и хормони. Заменете ги с пресни плодове и зеленчуци, зърнени храни, месо от пасищно отглеждани животни. Освободете се от алкохола, никотина, кофеина и захарта!
 • Хидратирайте се! Приемайте достатъчно вода – поне по 30 мл на килограм телесно тегло. Избягвайте напитките с добавена захар, преработени плодови сокове, спортните напитки и алкохола.
 • Яжте в изобилие пресни плодове и зеленчуци, ако е възможно от органичен произход! Особено полезни са листните зеленчуци: броколи, брюкселско зеле, карфиол, зеле, китайско зеле, лапад, спанак, киселец, кресон, рукола, хрян и т.н.), сладките картофи, морковите, портокалите и др. оранжеви плодове и зеленчуци, богати на витамин А и С, авокадо и т.н.
 • Заменете пшеницата със зърнени култури, които не съдържат глутен (просо, елда, царевица, кафяв ориз, киноа и т.н.). Суровите ядки и семена са източник на есенциални аминокиселини, които са необходими за тъканния растеж и възстановяване. Те, също така, са източник на качествени мазнини.
 • Особено важен за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза е достатъчният прием на витамин Д, селен, магнезий, желязо, цинк (последните два са особено необходими, ако страдате от болест на Грейвс). Богати на витамин Д са: масло от черен дроб на треска, сьомга, риба тон, сардини, гъби. Селен съдържат: бразилските орехи, кафявият ориз, слънчогледовите семки, гъбите, сардините. Източник на магнезий са: авокадо, бразилски орехи, бадеми, кашу, тиквени семки. Богати на желязо са: морските дарове (миди, стриди, октопод, сепия), листните зеленчуци, бобовите и т.н. Цинк осигуряват: тиквените семки, бадемите, кашу, боб, нахут и т.н. Важен е и приемът на омега- 3, 6 и 9 мастни киселини, които имат противовъзпалително действие (масло от чия, коноп). Доказани за ползите за здравето от консумацията на средноверижни мастни киселини. Приемайте по време на хранене по една чаена лъжичка студено пресовано кокосово масло. За нормалното храносмилане от съществено значение е количеството на фибрите в храната. Ако не си набавяте достатъчно с храната, може да си осигурите необходимото количество с хранителни добавки. Приемайте по една чаена лъжичка хуск сутрин и вечер.

В битката за възстановяване на нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат полезни и някои лечебни растения заради техния антиоксидантен, противовъзпалителен, имуномодулиращ и адаптогенен ефект:

Котешката стъпка съдържа тритерпени, сапонини, флавоноиди, фенолкарбоксилни киселини (канелена, кумаринова и др.), танини, етерични масла. Билката притежава антитуморно, антиокисдантно, противовъзпалително, антимикробно, хепатопротективно действие.

Гугулу- съдържа редица фенолни съединения, които обуславят неговото противовъзпалително и антиоксидантно действие и допринасят за огромната му биологична функция срещу различни хронични заболявания при човека.

Фармакологичните проучвания потвърждават, че ашвагандата има противовъзпалително, антиоксидантно, противораково, анксиолитично и имуномодулиращо действие. Доказано е също, че влияе на нервната, ендокринната и сърдечно-съдовата система. В изследване, резултатите, от което бяха публикувани през септември, е установено намаляване нивата на кортизола и усещането за тревожност при здрави възрастни индивиди, подложени на стрес, след прием на екстракт от растението. В друго изследване, проведено между месец май и септември 2016, е наблюдавано нормализиране на нивата на ТSH, Т3 и Т4. В изследването са взели участие 50 индивиди със субклиничен хипотиреоидит.

Астрагалът съдържа флавоноиди, сапонини и полизахариди. Проявява противовъзпалителни, антиоксидантни, хепатопротективни, невропротективни, антидиабетни, противоракови свойства. Корените на растението от векове се използват в китайстата медицина като адаптоген.

Eлеутерококът, наричан още сибирски женшен, е използван от хилядолетия за повишаване на устойчивостта на организма към стреса (физически и психически). Корените на растението съдържат елевтеросиди и полизахариди. Научно изследване, проведено през 2016г. от японски учени, сочи, че елеутерококът може да ускори възстановяването на организма от физически натоварвания чрез повишаване на β- окисляването на мастните киселини в скелетната мускулатура. Според University of Maryland Medical Center растението подобрява способността на организма да се справя със стреса.

Тулси или още свещен босилек, в Аюрведа е известно като „кралица на билките”. Считано за мощен адаптоген, тулси има уникална комбинация от фармакологични действия, които благоприятстват доброто физическо състояние и устойчивостта. Лечебните свойства на тулси са изучавани в стотици научни изследвания, включващи in vitro и клинични опити с хора и животни. Тези проучвания доказват, че тулси има уникална комбинация от действия, които включват: антимикробно (антибактериално, антивирусно, противогъбично), противопаразитно (антипротозойно, противомаларийно, антихелминтно), антиоксидантно, противовъзпалително, радио-, хепато-, невно-, кардиопротективно, противотуморно, имуномодулаторно, откашлечно, спазмолитично и т.н. действие. Тези фармакологични действия помагат на организма да се справи с широк спектър от химични, физични, инфекциозни и емоционални причинители на стрес и да възстанови физиологичната си функция.

Родиолата, наричана още златен корен, съдържа розавин и салидрозиди. Те намаляват количеството на кориткостероидите и катехоламините, отделяни при стрес от организма. Други ефекти от приемането на златен корен са намаляване на времето за възстановяване след продължителни тренировки, за повишаване на вниманието, подобряване на паметта, силата и устойчивостта към токисни.

Маслото от черен кимион съдържа значителни количества фенолни съединения (карвакол, тимоквинон и др.) Това е причината за неговите противовирусни, антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Лечебните свойства на джинджифила се дължат на съдържащия се в него джинджерол. Билката проявява антивирусно, антибактериално, противораково действие. Научни изследвания потвърждават, че приемът на джинджифил намалява нивата на т.нар. „лош холестерол” и намалява рискът от развитие на болестта на Алцхаймер и влошаване на когнитивните способности, свързано с възрастта.

Глухарчето съдържа тараксинова, кафеена, хлорогенна, цикориева киселина, флавоноиди, фитостероли, фруктоолигозахариди и т.н. Действа благоприятно на чернодробната функция, подпомага поддържането на потока на жлъчката и подобрява храносмилането. Биоактивните компоненти на билката са показали антидиабетично, противовъзпалително, антиоксидантно и противогрипно действие.

Коренът на куркумата съдържа куркумин- пигмент, придаващ му интензивно жълт цвят, както и есенциални мастни киселини. Куркумата има антибактериялно, антипаразитно, антимикотично, противовъзпалително, имуностимулиращо, антиоксидантно, аналгетично, хепатопротективно, антидиабетно, невропотективно, спазмолитично и т.н. действие.

Канелата съдържа канелен алдехид, евгенол, канелена киселина, бензалдехид, кариофилен, линалол и др. In-vitro и in-vivo проучвания при животни и хора от различни части на света доказват многобройните ефекти на канелата върху здравето: противовъзпалително, антимикробно, противодиабетно действие, превенция на заболяванията на сърдечно-съдовата система, подобряване на когнитивните способности и намаляване риска от развитие на рак на дебелото черво.

Карамфилът съдържа еугенол, гликозиди, флавоноиди, сапонини, танини, есенциални масла. Научните изследвания показват, че карамфилът проявява антибактериално и антипаразитно действие. Освен това той подобрява храносмилането, намалява стреса, подобрява чернодробната функция, действа имуностимулиращо и противовъзпалително.

Чимен, още сминдух, съдържа фенолови съединения, като галова киселина (1,7), протокатехова киселина (4,0), катехин (0,4), гентизинова киселина (35,8), хлорогенова киселина (0,7), ванилова киселина (58,5) и сирингова киселина (0,3) като mg на 100 g екстракт от семена. Флавоноидната фракция представлява повече от 100 mg/g семе от сминдух. Билката притежава фармакологични свойства като антимикробно, антихолестеролемично, карминативно, антикарциногенно, противовъзпалително, антивирусно, антиоксидантно, хипотензивно.

Резенето съдържа летливи компоненти, флавоноиди, фенолни съединения. Проявява антиоксидантни, противотуморни, химиопротективни, цитопротективни, хепатопротективни, хипогликемични и естрогеноподобни свойства. Някои от публикациите посочват, че билката има усилващ паметта ефект и може да намали стреса.

Бял очиболец- фармакологичната активност на екстрактите от растението се дължат на високото ниво на полифеноли, които включват сапонини, флавоноиди, иридоиди и танини. Изследванията показват, че белият очиболец може да се препоръча за монотерапия и за комбинирана консервативна терапия на дифузна и смесена доброкачествена еутиреоидна гуша, както и за комплексно лечение на токсична и хипотиреоидна гуша.

Важно е да се знае:

 • Още преди 2000 години бащата на медицината Хипократ е казал, че всички болести започват от червата. В тях се намира цяла екосистема, т.нар. „микробиом”- полезни бактерии, които са отговорни за поддържането на храносмилането, хормоналния баланс, имунитета и т.н. Благоденствието на тези микроорганизми е важно, за да функционира правилно нашият организъм. Ето защо, от съществено значение е изчистването на храносмилателния тракт от патогените. В това отношение изключително ефективна е Антипаразитната програма.
 • От изключителна важност е ограничаването на стреса, който е свързан със свръхпродукцията на кортизол. Този хормон е сред основните „виновници” за разстроената функция на имунната и ендокринната система.
 • Билкови формули, които спомагат за възстановяване функцията на щитовидната жлеза: Ерахерб, Уинтърхерб, Адреналбаланс, Детоксон, Детокс 3 корена.

Билкови програми на Хербалкан, подходяща при при проблеми с щитовидната жлеза:

I етап:    ОЧИСТВАНЕ НА ЛИМФАТА ЕТАП 1 (Парабаланс, Парахерб, Бяло еньовче, Червено Рейши и детоксикиращ чай Хербалкан)


II етап:    ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА (Гугулу,  Котешка стъпка, Детоксон, Тулси, Адренал баланс)

Разнообразно хранене: без хляб, без млечни, без захар, без месо, без газирани и алкохол.

Препратки към достоверни източници:

1. Health line „Диета при болест на Хашимото”

https://www.healthline.com/health/hashimoto-diet

2. US National Library of Medicine „Ефектът от безглутеновата диета при жени с тиреоидит на Хашимото: пилотно изследване”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30060266

3. US National Library of Medicine „Връзката между хормоните на щитовидната жлеза, антитиреоидните антитела, анти тъканната трансглутаминаза и антиглиадиновите антителат при пациенти с болест на Хашимото”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6516438/

4. Dietetians on demand „Лекува ли безглутенова диета ефективно тиреоидит на Хашимото?”

https://dietitiansondemand.com/does-a-gluten-free-diet-effectively-treat-hashimotos-thyroiditis/

5. US National Library of Medicine „Представлява ли болестта на Грейвс първичен имунодефицит? Нови имунологични перспективи за ендокринното заболяване”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5611589/

6. US National Library of Medicine „Клинично, биохимично и цитоморфологично изследване на тиреоидита на Хашимото”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4365346/

7. US National Library of Medicine „Болести на щитовидната жлеза и автоимунни заболявания”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459466/

8. US National Library of Medicine „Болестта на Хашимото - от теория към практика”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3618129/

9. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases „Болест на Хашимото”

https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/hashimotos-disease

10. US National Library of Medicine „Ефектът от затлъстяването и хранителните навици върху оксидативния стрес при тиреоидит на Хашимото”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6176279/

11. Green Pharmacy „Лечение на тиреоидит на Хашимото с билкови лекарства”

https://www.greenpharmacy.info/index.php/ijgp/article/view/1140/672

12. US National Library of Medicine „Ефектите на черния кимион върху функцията на щитовидната жлеза”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5112739/

13. Research Gate „ Сравнителен анализ на екстракти от някои лечебри растения, използвани в традиционната медицина в България” https://www.researchgate.net/publication/328957559_Sravnitelen_analiz_na_ekstrakti_ot_nakoi_lecebni_rastenia_izpolzvani_v_tradicionnata_medicina_v_Blgaria_Comparative_analysis_of_extracts_from_some_medicinal_plants_used_in_traditional_Bulgarian_medici

14. Frontiers in Pharmacology „Да потърсим в Google гугулу (Commiphora и Boswellia) за превенция на хроничните заболявания”

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2018.00686/full

15. OVID „Изследване на облекчаващите стреса и фармакологични действия на екстракт от ашваганда (Withania somnifera)”

https://insights.ovid.com/crossref?an=00005792-201909130-00067

16. The Journal of Alternative and Complementary Medicine „Ефикасност и безопасност на екстракт от корен на ашваганда при пазиенти със субклиничен хипотиреоидит: двойно сляпо, рандомизирано контролно изследване”

https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2017.0183

17. US National Library of Medicine „Флавоноиди от рода Astragalus: фитохимия и биологична активност"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4791984/

18. US National Library of Medicine „Ефекти на Eleutherococcus senticosus върху възстановяването от теста за принудително плуване и β-окисляването на мастните киселини в черния дроб и скелетния мускул на мишки"

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5427804/

19. US National Library of Medicine „Тулси - Ocimum sanctum: Билка за всяка болка”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/

20. Springer Link „Rhodiola rosea L.: Билка с анти-стрес, антиейджинг и имуностимулиращи свойства за химиопрофилактика на рака”

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs40495-017-0106-1

21. US National Library of MedicineАнтимикробна активност на летливото масло от семена Nigella sativa Linneaus”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC444630/

22. MDPI „Биоактивни съставки и биоактивност на джинджифила (Zingiber officinale Roscoe)”

https://www.mdpi.com/2304-8158/8/6/185

23. MDPI „Хиполипидемични и антиоксидантни ефекти in vitro на екстракти от лист и корен на Taraxacum Officinale”

https://www.mdpi.com/2076-3271/3/2/38

24. MDPI „Антимикробен потенциал на единични метаболити на Curcuma longa, оценен в общия екстракт чрез биоавтография и анализ на изображения, базиран на тънкослойна хроматография”

https://www.mdpi.com/1422-0067/20/4/898

25. ВМС „Лечебни свойства на „истинската“ канела (Cinnamomum zeylanicum): систематичен преглед”

https://bmccomplementalternmed.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-13-275

26. US National Library of M