Ендометриозата е загадъчно заболяване, което е доста разпространено, като най-често се среща при жени на възраст между 30 и 40 години. Ендометриозата представлява разрастване на ендометриума (тъканта, която покрива матката) на места, където той по принцип не се среща. Тази тъкан се развива върху жива материя, която реагира на колебанията на естрогена и прогестерона, така както реагира и в матката, като предизвиква контракции, болки и кървене, върху мястото където се развива. Най- често засяга:

 • Яйчници;
 • Фалопиеви тръби;
 • Външната повърхност на матката и връзките, които я поддържат.

Рядко ендометриозата може да засегне вагината, пикочния мехур, ректума, дори белите дробове, мозъка, кожата и др. Симптомите, които съпровождат това заболяване, могат да варират значително- от липса на такива, до смущения в менструацията, силни болки в коремната област, безплодие. Има различни теории за етиологията и патогенезата на това заболяване, но все още никой не може да посочи със сигурност причините за развитието му.

Ето някои възможни фактори:

 • Нарушения във функцията на имунната и ендокринната система- предполага се, че хормонални или имунни фактори поощряват трансформацията на перитонеални клетки в ендометриални. Учените са открили високи стойности на автоимунни заболявания и хормонални нарушения при жени с ендометриоза.
 • Хирургични интервенции- при цезарово сечение, хистеректомия и др. е възможно част от ендометриума да се имплантира на ново място.
 • Наследствени фактори- често жените страдащи от ендометриоза, съобщават за наличие на болестта и при техни роднини.
 • Възпаление- учените смятат, че са открили доказателства, че всъщност, ендометриозата представлява възпаление в тазовата кухина.
 • Ретроградна менструация- нарушаване на менструалното течение, вследствие на което клетки от ендометриума се имплантират на друго място.
 • Наднорменото тегло и доминиране на естрогена, може да бъде друга причина за ендометриозата.

Конвенционалното лечение на ендометриозата, в зависимост от тежестта на заболяването и индивидуалните особености на всяка пациентка, включва хормонална терапия или хирургична интервенция. Хормоналните препарати имат тежки странични ефекти и в голяма част от случаите заболяването се появява отново.

Това е причина много от жените, страдащи от ендометриоза да се обърнат към алтернативни методи за облекчаване на състоянието си и да променят начина си на живот и хранене:

 • Йога- повишава гъвкавостта на тъканите, намалява активността на симпатикуса, повишава секрецията на ендорфини, което помага за облекчаване на болката.
 • Ароматерапия и масаж- ароматите активират лимбичната система, което успокоява болката. Етеричните масла, нанесени в долната част на корема и кръста, с последващ масаж, подобряват кръвната циркулация и по този начин намаляват спазмите, предизвикващи болка.
 • Консумация на храни, богати на витамин С, В комплекс, Е, Д, омега - 3 и - 6 мастни киселини, магнезий, цинк, антиоксиданти, фибри помагат за успокояване на болката и намаляване на възпалението.
 • Добавяне  към менюто, храни като червено цвекло, моркови, зеле, лимони, артишок, чесън праз лук.
 • Консумиране на храни богати на  фибри.
 • Избягване консумацията на алкохол, кафе, захар, газирани напитки, глутенов хляб и млечни продукти.

Фитотерапия -  използват се лечебни растения с противовъзпалително, антиоксидантно, антипролиферативно, спазмолитично и аналгетично действие:

Белият равнец съдържа хамазулен, α- кариофилен, пинени, камфор, борнеол, ахилин, танини, алкалоиди, кемпферол, лутеолин, апигенин, карбоксилни киселини и т.н. Билката има спазмолитично, противовъзпалително, антиоксидантно, антимикробно, противоязвено, противотуморно, невропротективно и т.н.

Невенът съдържа тритерпени, сапонини, карбоксилни киселини, флавоноиди, производни на изорамнетина, танини, сесквитерпени, фитостероли, алкалоиди, каротеноиди, етерично масло и др. Има противовъзпалително, регенеративно и болкоуспокояващо дейтвие.

Туртата съдържа множество биоактивни субстанции като полифеноли и флавоноиди. Кверцетагетинът, най- важният флавоноиден компонент, притежава значителна антиоксидантна и противовъзпалителна активност.

Котешката стъпка съдържа тритерпени, сапонини, флавоноиди, фенолкарбоксилни киселини (канелена, кумаринова и др.), танини, етерични масла. Билката притежава антитуморно, антиокисдантно, противовъзпалително, антимикробно, хепатопротективно действие.

Петопръстникът съдържа катехини, танини, елагова, галова, хининова, кафеена киселина, глицин, рутин и т.н. Проявява противовъзпалително, антиоксидантно, адстрингентно, спазмолитично, болкоуспокояващо действие.

Царичето съдържа флавонолови гликозиди, представени основно от производни на кверцетина, галова киселина, и др. Има антиоксидантно, противовъзпалително, антимикробно действие.

Важно е да се знае:

 • За възстановяване на хормоналния баланс и функциите на имунната система на организма от решаващо значение е здравето на храносмилателната система. Още преди 2000 години бащата на медицината Хипократ е казал, че всички болести започват от червата. В тях се намира цяла екосистема, т.нар. „микробиом”- полезни бактерии, които са отговорни за поддържането на храносмилането, хормоналния баланс, имунитета и т.н. Благоденствието на тези микроорганизми е важно, за да функционира правилно нашият организъм. Ето защо, от съществено значение е изчистването на храносмилателния тракт от патогените. В това отношение изключително ефективна е Антипаразитната програма
 • Важно е да се открият източниците в организма за прекомерно високите нива на естроген и да се възстанови неговия баланс в тялото.
 • Подобряване работата на черния дроб, в който се поддържа баланса на естрогена, чрез разграждането му във форми лесни за изхвърляне от организма. Особено внимание да се обърне на метаболизма на черния дроб, при състояние като кандидоза.
 • Намаляване на стреса - негативното му влияние е свързано със свръхпродукцията на кортизол. Това, от своя страна, води до нарушаване на функциите на ендокринната и имунната система.
 • Възстановяване на флортата в стомашно чревния тракт с подходящи синбиотици е от ключово значение при ендометриоза.  
 • Детокс и подобряване работата на дебелото черво.
 • Подобряване работата на надбъбречните жлези.
 • Прочистване на организма с антипаразитни и антивирусни билки и билкови продукти.
 • Подобряване на кръвообръщението в организма.

Билкови програми на Хербалкан, подходящи при ендометриоза:

I етап:   Антипаразитна програма - Парабаланс, Парахерб, Бяло еньовче, Чай детокс.

II етап:  Ендометриоза II етап  - Ерахерб, Гастрохерб, Детоксон.

III етап: Адренал баланс, Женска грижа, Венохерб

IV етап: Бял равнец, Детоксон, Астрахерб

В зависимост от нуждите, към билковите програми, могат да се добавят и някои от следните билкови продукти: Трите М, Цариче, Кандихерб, Глухарче, Уинтърхерб, Котешка стъпка, Рейши, Тулси.

Препратки към достоверни източници:

U.S. Department of Health & Human Services: https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/endometriosis  

Противовъзпалителна, антитуморна и цитотоксична активност на съставките на невен (Calendula officinalis): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17190444        

US National Library of Medicine National Institutes of Health за ендометризата: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6480968/

Високи стойности на автоимунни и ендокринни нарушения, фибромиалгия, синдром на хроничната умора и атопични заболявания при жени с ендометриоза: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12351553

Международно списание за фармация: https://irjponline.com/admin/php/uploads/897_pdf.pdf

Ендометриозата: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656

Фитохимията и лечебните свойства на Бял равнец (Yarrow (Achillea millefolium): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3232110/

Антиоксидативнкани и противовъзпалителни ефекти на Turta (Tagetes) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3868793/

Сравнителен анализ на екстракти от някои лечебни растения използвани в традиционната медицина в България: https://bit.ly/2wNi6w4

Терапевтичен потенциал на Невен (Calendula officinalis) https://medcraveonline.com/PPIJ/PPIJ-06-00171.pdf

Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на Петопръстник (Potentilla reptans, Cinquefoil): http://ptfarm.pl/pub/File/Acta_Poloniae/2015/1/137.pdf

Прецизно хранене и микробиома: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520976/