Преходът от зима към пролет започна и енергията на събуждането се раздвижи. Времето е все още капризно, ту топло, ту студено и изпраща различни сигнали към тялото ни. Този естествен времеви поток изисква по- голяма гъвкавост на тялото, което усеща смяната на сезоните и се настройва за детоксикация. Много от нас през зимата са склонни да похапват повече. Допълнителните килограми са защитна реакция на организма през зимните месеци, в опита си тялото да се запази от студ. Храната е горивото, което позволява на метаболизма да поддържа нашата телесната температура. Колкото и топло да ни е било, допълнителните килограми са довели и до натрупването на токсини в организма ни. Животните например, през пролетта започват плавно да губят своите зимни мазнини и да се подготвят за активен живот. Природата също следва тази посока.

Пролетта е ободряваща. Това е време на обновяване и подмладяване, връщане на слънчевата светлина и топлина. Оставяне назад на студената, зимна тишина и покоя. Прочистването е естествен процес през пролетта. Ние често чувстваме нуждата за да се освободим от стари и непотребни неща и да създадем пространство на новото. Както в материален, така и в духовен аспект. Народната медицина, в лицето на билките има голям набор инструменти в подкрепа на изчистването на организма.

Зимните натрупвания

Най- често токсините се натрупват в организма през зимата, заради ограниченото ни движение и хранене. Преяждането по време на празници, лошите хранителни навици са най- силно изразени в студеното и мрачно време. Напрежението от работа, семейство, финансови проблеми също могат да натоварят и допълнително да утежнят метаболизма. Токсините се натрупват в клетките, в кръвообращението, в органите и във всички канали, което забавя процесите в тялото и действа като лепило в организма.

Детоксикация

Когато се говори за детокс, винаги се има предвид целия организъм. Недопустимо е пречистване на тялото с фокусирането само върху един орган. Детоксикацията следва да започне от дебелото черво и храносмилателния трактчерния дроб и бъбреци.

Детокс на дебело черво и храносмилателна система

Бащата на медицината Хипократ е казал, че всички болести започват от дебелото черво. Това е и началото на детокса. Дебелото черво е мястото на добрите бактерии. В него обаче, могат да се заселят и много паразити, които да унищожават добрите бактерии, да намалят пропускливостта на дебелото черво и по този начин да не се усвояват жизнено важни елементи. Билките, които са подходящи за очистване на храносмилателния тракт са сладък пелин, карамфил и орех. Те могат да се приемат както под формата на екстракт, така и в суха форма. Тинктурите имат предимството, че се усвоява от организма по- бързо и достигат до всички части на тялото чрез кръвоносната система като по този начин въздействат и на дебелото черво.

Симптомите при проблеми с дебелото черво са: хроничен запек, хемороиди, газове, често главоболие, синдром на раздразненото дебело черво, колит.

Детокс на черен дроб

Черният дроб е като маслен филтър и акумулатор в един двигател. Той акумулира енергия в тялото, тъй като превръща хранителните вещества, получени от храната. Чрез него се произвеждат ензими, които отговарят за усвояването на протеин в организма. Ако не се отделят тези ензими в достатъчно количество, дори да се приемат с храната, те се изхвърлят неупотребени. В черния дроб могат да се неутрализират патогенни бактерии, вируси, алергени и токсични вещества. Те се натрупват в тялото не само от храната и заобикалящита ни среда , но и от емоционалния стрес. Черния дроб отговаря и за разграждането на естрогена. Твърде много естроген натрупан в тялото от невъзможността на черния дроб да се справи с него, води до горещи вълни по време на менопаузата, гинекологични проблеми и образувания, ПМС, проблеми с гърдите. В черния дроб се съдържат запаси за около 4 месеца от мастно разтворимите витамини А, D, E, K, също така и желязо. За регулирането на кръвната захар важно значение има черния дроб. При ниска или висока кръвна захар се задействат механизми, които с участието на инсулина регулират баланса в тялото. Честото приемане на лекарства, алкохол и мазни храни, води до мастни натрупвания и затормозяване на черния дроб. Билките, които са подходящи за детокс на черния дроб са бял трън, глухарче, жълт кантарион и мента, които са комбинирани в екстракта Детоксон. Тези известни растения са допълнени с екстракт от свеж цвят дива ябълка, който действа като катализатор при изнасяне на токсините.

Симптомите при проблеми с черния дроб са: гинекологични проблеми и образувания,  умора след хранене, тревожност, лесна раздразнимост, гняв, депресия, смяна на настроението, висок, холестерол, проблеми със ставите, мускулни болки, кожни проблеми- акне, псориазис, алергия, наднормено тегло и лошо храносмилане, тъмни кръгове под очите.

Детокс на бъбреци

Бъбреците филтрират различни субстанции от кръвта и са особено податливи към инфекции. Затова поддържането на здрави и чисти бъбреци е изключително важно за здравето. Осигуряването на детокс на бъбреците е осигурява премахване на метаболитните отпадъци като пикочна киселина, излишни течностите, токсини и осигуряване на алкален баланс. Пиенето на вода (не сок или други течности) над 1 л дневно и грижата за бъбреците намалява риска от поява на камъни и песъчинки и поддържа кожата сияйна. Детоксът на бъбреци може да се извърши с червена боровинка, латинка и коприва. Установено е, че арбутинът, веществото което действа бактерицидно в бъбреците, се съдържа в листата на червената боровинка в много по- голямо количество, отколкото в самия плод. Циститон е билков продукт, съдържащ екстракти от плодове и листа на боровинка, латинка, корени и надземна част на коприва. Тази билкова комбинация осигурява детокс на бъбреците и очистването на уринарния тракт от бактерии, причиняващи цистит и инфекции на пикочните пътища.

Симптомите при проблеми с бъбреците са: хронични цистити, бъбречни камъни, остеропороза, подагра, често уриниране, тежест в бъбреците, оттоци и подпухване, лош дъх.

Съвети за хранене по време на детокс

  • Нека менюто ви да бъде пъстро. Възползвайте се от сезонните плодове и зеленчуци. Включете ги в дневното си меню, като ги консумирате 30 мин. преди хранене или 2 часа след прием на храна.
  • Пийте много вода и течности- чайове. Все пак, тези токсини освен да се отделят, трябва и да се изхвърлят. Избягвайте прием на течности по време на хранене, тъй като те разреждат стомашните сокове.
  • Бъдете физически активни. Ходете колкото се може повече, движете се регулярно (на всеки 30 мин. ставайте от компютъра), възползвайте се от слънцето навън.
  • Ограничете месните продукти, рафинираните мазнини, консервираните храни, кафе, млечните продукти, цигарите и алкохола.

Посетете Хербалкан във Facebook